Електродружествата и ЕСО: Мораториумът заплашва цялата икономика

0
6% повече

Социалната политика на правителството не бива да се провежда чрез изкуствено задържане на цените на тока. В противен случай от колапс са заплашени цялата енергийна система, а оттам и цялата икономика на страната.

Парламентът наложи мораториум върху цените на тока и парното за домакинствата

Това е записано в обща позиция на електроразпределителните дружества (ЕРП) и Електроенергийният системен оператор (дружеството, което управлява преносната мрежа) по повод мораториума върху цените, наложен от парламента. Според първоначалната идея той ще остане в сила до 31 март, което ще направи невъзможно планираното увеличение на тока за битовите потребители от 1 януари догодина.

Според дружествата от бранша обаче това е погрешна стъпка. Те посочват, че подкрепа на затруднените домакинства би следвало да се дава по линия на социалното министерство, а не да се блокира цената.

„Разчетите за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия.

Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Прегласуват мораториума върху цените на тока и парното?

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България“, пише в позицията им.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили