Парламентът наложи мораториум върху цените на тока и парното за домакинствата

0
Снимка: БГНЕС

Парламентът ще наложи мораториум върху цените на тока и парното и така поскъпването за битовите потребители от 1 януари ще бъде отложено. Едновременно с това ще бъде създадена парламентарна комисия, която ще търси решение на проблемите с енергийната криза.

Мораториумът беше приет по предложение на ГЕРБ. Дни по-рано Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР0 предложи скок в цената на тока с 11.5% от 1 януари, а на парното – с 12.8%.

По време на дебатите в парламента КЕВР бе обвинена в политически ход заради предложението за скок на цените. Председателят й Иван Иванов заяви, че комисията е направила всичко по силите си, за да намали увеличението.

Депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев нарече предложението „разстрел от упор“ на новото правителство.

Това предложение на КЕВР е политическо. В първия ден те искат да вдигнат цената тока. Независимите регулаторни органи трябва да са независими и да не вдигат цената. Да не се крием зад методологии, нека запазим българите във време на енергийна криза“, каза пък Атанас Михнев от „Продължаваме промяната“.

ГЕРБ разкритикуваха, че през последните месеци служебното правителство не е взело никакви мерки срещу растящите цени на тока. А от ДПС заявиха, че парламентарната комисия само отлага, но не решава проблема.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили