Вътрешен министър от ГЕРБ бил разработван за участие в престъпна група

0
Младен Маринов и Христо Терзийски. Снимка: БГНЕС

Бивш вътрешен министър от ГЕРБ е бил разработван от дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР заради подозрения, че участва в престъпна група. След като поел поста прокуратурата отказала да образува разследване срещу него, съобщи силовото ведомство.

От МВР не споменаха името му, но бившият министър и настоящ депутат Христо Терзийски се разпозна в съобщението. Той обяви, че не му е известно срещу него да е водена такава проверка и никога не е викан във връзка с такава.

В момента МВР обжалва отказа на прокуратурата да се образува разследване. Оттам съобщиха, че въпросната престъпна група е била следена със СРС-та и разработката е била докладвана на предишния министър Младен Маринов, както и на прокуратурата преди Терзийски да стане министър.

„Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в дирекция „Вътрешна сигурност“ не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени веществени доказателствени средства е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението“, твърдят от МВР.

„Не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка. Не съм викан във „Вътрешна сигурност“, за да бъдат правени с мен някакви проверки, да бъдат сваляни обяснения“, каза в отговор Терзийски.

Той допълни, че това било опит да се разпали още повече войната между МВР и прокуратурата.