Епси показа на младежи как открива наркотици

0
58
Епси

Митническото куче Епси демонстрира професионалния си нюх и откри укрити в ръчен багаж наркотични вещества.

Това стана по време на демонстрациите за откриване на наркотици в рамките на обучение по превенция на употребата на наркотични вещества, което се проведе вчера в Русе.

Освен с работата на Епси, близо 500-те ученици, което се включиха в обучението, организирано от Агенция „Митници“ и СНЦ „Детски пристан“ – Русе, с подкрепата на Община Русе и на Регионалния инспекторат по образованието да видят и изпробват основни движения за самоотбрана при нападение на улицата.

obuchenie-narkotici03По време на обучението тийнейджърите се запознаха с опасностите, свързани с употребата на наркотици. Фокус бе поставен върху новите синтетични дроги.

„Докато преди 20 години на пазара е имало няколко основни наркотични вещества, то днес става дума за хиляди субстанции, а всеки ден химици създават нови и нови синтетични дроги“, каза пред учениците Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика към Митница Аерогара София. Той запозна тийнейджърите и с опасностите, които ги дебнат в интернет-пространството, където има сайтове, които предлагат различни наркотични вещества, акцентира върху това, че наркотрафикантите използват съвременните методи за комуникация, за да улесняват и прикриват дейността си.

Младите хора получиха отговори на много свои въпроси: как се задържат наркотици, как се определя кой вещество какво е и какво да правят когато забележат дилър или някой им предложи наркотици.