Естонец, разпространявал дизайнерска дрога в Русе, остава в ареста

0
19-годишен младеж от Русе

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на родения в Естония С. К., наложи състав на Окръжен съд в Русе, съобщиха от там.

С. К. е задържан при операция на служители от ГДНП, СДВР и Областните дирекции на МВР в Шумен и Русе, и е привлечен в качеството на обвиняем за разпространение високорискови наркотични вещества.

Според прокуратурата, естонецът пребивавал в България от 10 години, през които е бил осъждан 2 пъти, включително и за същото по вид престъпление. С постановление от 29.01.2021 г. му е повдигнато обвинение за това, че в периода 15.09.2020 год. – 28.01.2021 год. в гр. София и гр. Русе държал с цел разпространение MDMB-4en-PINACA (нови психоактивни вещества), с общо бруто тегло 1 230,51 грама, част от които пласирал.

Снимка: МВР

Според съдебния състав е налице реална опасност от укриване и извършване на престъпление от страна на С. К., ако не бъде задържан, която опасност се извежда от предходните му осъждания, голямото количество наркотици, с които е задържан и очевидното му непоправяне, въпреки осъждане за същия вид дейност.

Деянието, за което му е повдигнато обвинение, представлява „едно от най-силно увреждащите обществените отношения в държавата престъпление, унищожаващо младото поколение и явяващо се основна предпоставка за деградиране на човешката личност“. С тези мотиви съдът не уважи искането на обвиняемия за по-лека мярка, базирано на заболяване на психична основа и риск за здравето му, подчертавайки, че не по-малък е рискът за обществото при невземането именно на „задържане под стража“ С. К. да извърши поредно престъпление от този вид.

Определението на Окръжен съд – Русе подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили