Евреите отбелязват Ханука – празникът на светлината

0
Ханука – празникът на светлината

Тази вечер във всеки еврейски храм и дом ще бъдат запалени свещите в ритуалните ханукии.

Причината е празникът на светлината – Ханука, който започва тази вечер. Ханука, което на иврит означава „посвещение“, се празнува на 25-тия ден на еврейския месец кислев, който е 3-тия в еврейския календар. Най-често това се пада през месец декември, тази година датата е 18 декември.

Подобно на Коледа, Ханука започва в навечерието на деня. В продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник – ханукия, като всеки ден се увеличава броят им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша и свещи, съответстващи на поредния ден от празника. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. През деветте дни се консумират предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко „суфганиот“.

Празникът е свързан с историята на еврейския народ. Йерусалим и цялата древна Юдея се намирали под елинска власт. Управлявала династията на Селевкидите. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Службата в храма била забранена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се вдигнали на въстание. Малкото на брой въстаници успели да победят многобройната войска. Когато влезли в осквернения храм, те трябвало да запалят отново светлината, но намерили една малка стомничка с осветен зехтин, който можел да гори само един ден. Тогава станало чудото – светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло. За това и до днес евреите честват героичния подвиг на освобождението от робството и разказват историята на чудото. Но всъщност историята отразява общата за всички култури традиция тези най-тъмни дни в годината да бъдат свързани със Светлината, Бог и новото начало.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук