Европа ограничава имунизацията с „АстраЗенека“

0

Редица европейски държави решиха да ограничат имунизацията с ваксината на „АстраЗенека“ след като европейската агенция по лекарствата излезе със становище, че може да има връзка между препарата и образуването на тромби. Към момента агенцията твърди, че няма достатъчно научни доказателства за категорична връзка и че случаите са изключително редки. Въпреки това редица държави въведоха възрастови ограничения. Позицията на българските здравни власти е, че ваксината трябва да се прилага с повишено внимание на жени над 60-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването в Испания предлага ваксината на „АстраЗенека“ да се прилага само на лица между 60 и 65 години. И въпреки че тромбозите се наблюдават най-вече при жени под 60-годишна възраст, здравните власти в страната не могат да кажат със сигурност, че възрастта и полът са „определящи фактори“.

Италия препоръча препаратът да се прилага само на хора над 60 години.

„Тези, които вече имат една доза от ваксината, могат да си поставят и втората“, каза председателят на Върховния съвет по здравеопазване в Италия Франко Локатели.

В Белгия тя ще се прилага само при хора на над 55 години. Още след първия доклад за над 30 случая на тромбози, Германия и Нидерландия решиха да я прилагат за лица над 60 години, а Франция – над 55.

В момента европейският регулатор разглежда 62 случая на тромбози, 18 от които са завършили фатално. Предупреждават да се потърси незабавна лекарска помощ при задух, болка в гърдите подуване на краката, постоянна коремна болка, неврологични симптоми или малки кръвни петна извън мястото на ваксинация.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили