Европейската космическа агенция ще помага за проследяването на самолети в реално време от космоса

0

Независима система за сателитно наблюдение би могла да предотврати сценарии като изчезването на цял самолет

 

Нова сделка между Европейската космическа агенция (ЕКА) и Spire Global предвижда използването на сателити за независимо наблюдение на действащи самолети, става ясно от съобщение на ЕКА.

Компанията Spire Global, която предоставя услуги за космически данни и анализи, ще разработи и тества усъвършенствана система за наблюдение на гражданската авиация, наречена Eurialo.

ЕКА и Spire ще използват съзвездие от спътници, за да наблюдават полетите в световен мащаб в реално време, подобрявайки възможността за следене на самолетите навсякъде.

Независима система за сателитно наблюдение
Новата система Eurialo ще определя местоположението на въздухоплавателно средство чрез геолокация на неговите радиочестотни сигнали. Spire ще изгради технологичен демонстратор в орбита за системата преди евентуалното ѝ внедряване.

Новата система е в съответствие с „европейския генерален план за управление на въздушното движение, в който се описва необходимостта от устойчива космическа инфраструктура в подкрепа на безопасното, устойчиво и ефективно въздушно пътуване“, се обяснява в изявлението на ЕКА.

Според ЕКА тя ще спомогне за намаляване на зависимостта от самото отчитане на местоположението на въздухоплавателните средства чрез Глобалната навигационна спътникова система и ще допринесе за повишаване на безопасността на въздухоплаването.

Организациите и правителствата експериментират с подобна технология от няколко години. През 2019 г. например компанията Aireon обяви, че разработва независима система за сателитно наблюдение, наречена ADS-B, с цел да предотврати ситуация, подобна на трагедията с MH370, при която самолет изчезна от радарните системи.

MH370 е една от най-големите загадки в света на авиацията. Това е полет на Малайзийските авиолинии, който излита на 8 март 2014 г. от Пекин с 239 души на борда. По-малко от час след полета той губи връзка с контрола на въздушното движение и оттогава никога не е открит.

Проследяване на самолета от излитането до кацането
Сега се очаква новата система Eurialo да осигури най-модерната до момента система за наблюдение на граждански въздухоплавателни средства, която позволява на потребителите да проследяват самолета в реално време от излитането до кацането.

Проектът Eurialo се финансира основно от Германската космическа агенция DLR, а Spire планира да открие офис в Мюнхен, тъй като работата по проекта се разраства.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук