Инженери картографират подводното чудо в Тихия океан в зашеметяващ сантиметров мащаб

0

Изследователи разкриха великолепния подводен свят на каньона Монтерей в залива Монтерей, използвайки иновативни технологии за картографиране с невиждана точност. За да се разбере мащабът му, трябва да се отбележи, че той се простира на повече от 292 мили (470 км) под повърхността на океана. Най-широката му точка се простира на приблизително 7,5 мили (12 км).

Изследователите използваха Системата за изследване на малка височина (LASS), която включва многолъчева и лазерна батиметрия, за да измерят каньона с изключителна точност до сантиметри. Те откриха завладяващите процеси, които са изработили това скрито подводно чудо.

Резултатите показват, че каньонът Монтерей претърпява постоянни промени, предизвикани от бързо движещи се мътни течения, достигащи скорост до 11,9 км/ч. По-близо до брега теченията имат по-голямо въздействие върху дъното на каньона, докато по-навътре в морето техните промени се намаляват.

Изследванията също така показват, че приливите и отливите играят ключова роля в оформянето на морското дъно, като създават малки драскотини и променят текстурата на седиментите в сантиметров мащаб. Тези промени могат да имат важни последици за крайбрежните геоопасности и инфраструктурата.

Изследването предоставя ценни данни за разбирането на екосистемите и геоложките процеси в каньона Монтерей и също така помага за справянето с предизвикателствата, пред които е изложена морската среда. Цялата работа беше публикувана в JGR Earth Science.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук