Европейският парламент ще гласува за въвеждането на Истанбулската конвенция

0

Европейският парламент ще обсъди и гласува следващата седмица решение, с което да даде съгласие Съветът на ЕС да приключи процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Това сочи дневният ред за предстоящото заседание на евродепутатите в Страсбург.

Депутатите ще дадат зелена светлина за ратифициране на Истанбулската конвенция
Европейският съюз ще ратифицира окончателно Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени в съответствие със становището на Съда на Европейския съюз от 2021 г.

Шест години след като ЕС подписа конвенцията – първият правно обвързващ международен инструмент за превенция и борба с насилието над жени и момичета – и въпреки многобройните призиви на Парламента в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко държави членки. Въпреки това становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция дори без съгласието на всички държави членки. Сега Съветът поиска съгласието на Парламента, за да приключи процеса. Евродепутатите ще обсъдят въпроса във вторник и ще гласуват в сряда.

Присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция не освобождава държавите членки от задължението сами да я ратифицират, заявиха многократно членовете на ЕП, като призоваха останалите шест държави – България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия – да ратифицират конвенцията незабавно.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук