Евроскептик стана президент на Полша

0
1027

Дуда получи 53 на сто от гласовете и победи досегашния президент десноцентрист Бронислав Коморовски, който получи 47 процента, предаде Франс прес.

Победата на 43-годишния юрист трябва да бъде официално потвърдена днес, когато ще бъдат обявени окончателните резултати. Тя може да открие пътя към връщане във власт на неговия наставник Ярослав Качински, водач на консервативната и популистка партия „Право и справедливост“, с парламентарните избори през есента. Партията му е евроскептична и експерти прогнозират напрежения с Европейския съюз, прогнозират анализатори.

Дуда е евродепутат от ПС, който бе почти неизвестен преди началото на предизборната кампания. Той ще встъпи в длъжност като президент на 6 август. В Полша президентските правомощия са относително ограничени, но съжителството на младия консерватор с правителството на Гражданска платформа на министър-председателката Ева Копач може да се окаже трудно заради големите различия между двете партии, посочва АФП.

Предизборната му платформа предвиждаше намаляване на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години, намаляване на данъците и насърчаване на полския бизнес.