Еврото става и дигитално?

0

Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално евро. Идеята бе обявена в комюнике на гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард, съобщава БНР, кято цитира съобщение на ЕЦБ от Франкфурт.

В  комюникето се подчертава, че това по никакъв начин не означава край на хартиените банкноти и на монетите.

Серия тестове за дигитално евро ще бъдат проведени в през следващата около половин година, а на 12 октомври ще бъдат обявени обществени консултации.

Посочва се, че дигиталното евро ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която подобно на банкнотите ще „дава възможност на всички – както на домакинствата, така и на компаниите – да извършват всекидневни разплащания бързо, лесно и при пълна сигурност“.

„Трябва да имаме готовност да пуснем дигитално евро, ако това се окаже необходимо“, отбелязва гуверньорът Кристин Лагард, цитирана в комюникето.

Инициативата е обявена в момент, когато използването на пари в брой в еврозоната силно намалява в резултат на пандемията от Covid-19, по-специално в Германия, която е силно привързана към традицията да се плаща с банкноти и монети.

В същото време дигиталните валути се разработват от много компании и са във фокуса на вниманието на различни централни банки по света.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили