Сериозен спад в печалбата на банките

0

Печалбата на банките спада с 43% до 686 млн. лв. към август.

Информацията е на БНБ.

Оттам посочват, че основната причина за по-слабия резултат на банките са повечето разходи за обезценки за първите осем месеца на годината, които се удвояват спрямо същия период на 2019 г. до 491 млн. лв.

Това са предимно провизии за очаквани бъдещи загуби от банките, като по съществено влошаване в портфейлите им се очаква да се види след изтичане на мораториума по кредитите в началото на следващата година.

Само за август печалбата е 89 млн. лв. при над 166 млн. лв. година по-рано, като понижения на годишна база има и при нетния лихвен доход (с 10 млн. лв. до малко над 220 млн. лв.). При кредитирането се запазва тенденцията от последните месеци – забавящ се, но все пак наличен ръст, движен основно от жилищните заеми.

В същото време въпреки корона кризата бюджетът продължава да е на плюс 890 млн. лв. към септември, показват данните на Министерството на финансите. Плюсът идва от забавено изпълнение на разходите, както и от парите по линия на еврофондовете.

Според „Капитал“, на месечна база обаче държавните финанси излязоха на дефицит още преди месец, като сега от ведомството на Кирил Ананиев посочват, че спрямо септември 2019 г. данъчните и неданъчните приходи се свиват със 763 млн. лв., но спадът се компенсира отчасти от постъпленията от помощи, които нарастват с почти 363 млн. лв.

Основният минус при постъпленията обаче е от такси, докато при данъците през последните месеци има подобрение, „с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията“.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили