Факт: първа българска община с мораториум за 5G мрежата

0

Община Балчик стана първата у нас, забранила изграждането на 5G мрежа.

За забраната информира електронто издание на вестник „Сега“, което се позовава на решение  от заседанието на местния парламент, проведено на 30 септември.

Тогава със свое  решение местните старейшини са наложили мораториум от 1 година върху подобни съоръжения.

За мораториума пишат и местни медии в Балчик.

Повод за забраната на 5G мрежата е подписка на 183 балчиклии, които не искат мрежата заради опасения за човешкото здраве. Настояват да се направят изследвания преди въвеждането.

„Трябва да има държавно становище по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежата за населението и икономиката, защото хората са объркани и не знаят на кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории. Смятаме обаче, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опити за подобни изследвания“, заявява пред сайта „Про Нюз Добрич“ Марин Попов, представител на местна гражданска инициатива по въпроса.

Някои от съветницити били против. Но в крайна сметка съветът подкрепил гражданското искане. Надеждата е в рамките на тази една година България, или поне Европа да направят нужните изследвания.

Случката в Балчик идва след национални подписки срещу 5G, а и официални запитвания на различни кметове дали такива клетки има в съответната община. Кметът на Русе Пенчо Милков например и колегата му в Сандански Атанас Стоянов притесниха мобилните оператори преди няколко месеца. Отговорът за наличието на 5G бе отрицателен. Зам.-председелят на парламента Емил Христов (ГЕРБ) също се бе обявил за анализи на безопасността на мрежата, а евродепутатът Иво Христов (БСП) организира цяла дискусия в Европейския парламент по темата.

Брожения срещу 5G мрежата има в цяла Европа.  В нашата страна това лято също започна поетапното й въвеждане на територията на цялата страна.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили