Издават мемоарите на Спасителя на българските евреи

0

Автобиографията на Димитър Пешев се завръща след 16 години в издание на Сдружение „Българска история“.

От  Сдружението  съобщават, че само  преди броени дни са издали спомените на Димитър Пешев. Автобиографията на спасителя на българските евреи излиза едва за втори път – шестнайсет години след първото си публикуване.

От „Българска история“ допълват, че в книгата не намират място сензации, скандални твърдения или украсени истории. Вместо това тя предлага един задълбочен и трезв поглед върху случващото се в държавата от гледната точка на човек, борил се за утвърждаването на парламентаризма и правовия ред – нещо така важно и в днешни дни, казват от сдружението.
Заглавието ще бъде налично на литературния пазар в края на настоящата седмица.
 Димитър  Йосиифов Пешев е една от наковите фигури на миналото столетие, от добре познатите  политически фигури на междувоенния период.
Юрист по професия, Пешев заема редица отговорни постове. Той е народен представител, министър на правосъдието и подпредседател на Народното събрание. През годините се отличава като политик със самостоятелна, категорична, а на моменти и „неудобна“ позиция.
Именно заради критиката си към определени действия на управляващите отпреди 9 септември 1944 г. Пешев неведнъж попада в политическа изолация. Съдбата е още по-неблагосклонна към него, когато новата власт  през 1945 година го изправя пред Народния съд с обвинения за фашистка дейност и антисемитизъм.
След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от Българската комунистическа партия, той е освободен след 13 месеца.
Умира в нищета през 1973 г.
Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“. Удостоен е със званието „почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 г.
агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили