Фалшиви имейли заблуждават че печелите милиони, жена изгоря 60 000 лв.

0
248
Вълна от фалшиви имейли

Вълна от фалшиви имейли залива електронните пощи през последните дни, предупреждават от сектор „Киберсигурност“ в полицията.

Част от тях са от името на милиардера Уорън Бъфет и заблуждават хората, че са спечелили значителни суми. По думите на шефа на отдела Явор Колев, това са схеми, известни като “нигерийски измами”.

В капана им попаднала възрастна жена от София, която „изгоряла“ с 60 000 лева. Жената получила имейл от името на Световната банка, с който я уведомявали, че печели няколко милиона долара от лотария на банката. За да ги получи обаче, било необходимо да плати определени суми като такси и възнаграждения за това да бъдат освободени тези пари и тя да се сдобие с тях. Жената стриктно последвала инструкциите и превела по посочената сметка 60 000 лева вярвайки, че ще получи обещаната печалба. Малко след това разбрала, че е измамена и сигнализирала полицията.

В интернет няма 100-процентова безопасност, припомнят от ГДБОП. И затова трябва да бъдем предпазливи и да спазваме определени правила за сигурността си в мрежата, за да не станем част от статистиката с измамени.