Фалшивите пари, печатани в университетско хале, не били реквизит

0
Снимка: МВР

Фалшивите долари и евро, печатани в хале на висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в Софяи, не са реквизитни. Това сочи експертиза на БНБ, поръчана от прокуратурата. Банкнотите бяха намерени при акция на МВР и прокуратурата. По случая бяха арестувани двама души – мъж и жена. Съдът обаче ги освободи срещу подписка и заяви, че парите са били с толкова лошо качество, че на практика няма доказателства да са били печатани като неистински парични знаци. Адвокатите на обвиняемите пък обявиха, че това били реквизитни банкноти.

БНБ обаче е на друго мнение. Експертите посочват, че става дума за фалшиви пари.

Фалшивите пари в столичен университет – реквизит за сватби и кръщенета?

„Видно от заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване обекти – произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем. Иззетите парични знаци не представляват „реквизитни пари“. Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. „реквизитни пари“. Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, „реквизитните пари“ трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента – нишка и воден знак“, пише в заключението им.

Двама задържани за печатането на фалшивата валута (снимки, видео)

За печатането им е използвана същата техника както при истинските пари, пише още БНБ. Установено е още, че банкноти със същия начин на изработка са намерени и по друго дело за фалшиви пари.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили