Фейсбук група обединява русенци в благородна кауза

0
44
Фейсбук група

Фейсбук група, поставяща си за цел да помогне в момент, когато е нужна кръв за операция на близък човек, формираха русенци в социалната мрежа.

Тя носи наименованието “Кръводарители в Русе” и кани всички желаещи да дарят безвъзмездно кръв да се включат в нея, да прочетат статията в групата “Как се дарява кръв” и да очакват съобщение в групата, когато някой спешно търси кръв.

При нужда от кръводарител трябва да се публикува съобщение в групата с информация за кръвна група, която се търси; за кого е нужна кръвта и каква операция предстой; начин за връзка – лично съобщение, телефон или др.

„За да може да се публикува в групата е нужно първо да се стане член. Тази процедура е свързана с одобрение – изисква време и за това е препоръчително, дори и да не ви трябва кръв сега, да се включите в групата“, пояснява инициаторът Иван Белчев. По думите му, целта му е подобни Facebook групи да се създадат и в други градове в България, защото проблемът с липсващата кръв за пациенти може да бъде решен от обществото.