Флотската кула в Русе отваря врати за посетители

0

Флотската кула в Русе ще отвори своите врати за посетители на 23 март 2023 година, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав.

Поводът е повод Световния ден на метеорологията, който се отбелязва на тази дата, инициативата е на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и Националният институт по хидрология и метеорология. Посещенията за граждани и гости на Русе ще бъдат възможни от 11.00 до 13.00 часа и от 14.30 до 16.30 часа. Посетителите ще могат да разгледат музейната експозиция, разположена в една от залите на кулата, където през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас.

Музейната сбирка бе открита през 2015 година. Тя е създадена по идея на работещите в дирекция „Хидрология и хидрометеорология“ на Агенцията, които решават, че за широката общественост би представлявал интерес да се запознаят с някои от уредите, използвани за метеорологични и хидроложки измервания в годините назад. Сред по-интересните експонати, които могат да бъдат видени са хидрометрично витло с тегло от 100 килограма, радиостанция с която са се предавали данните за метеорологичните наблюдения, лимниграф, пегел и др.

Световният ден на метеорологията се отбелязва от 1950 година. Датата е свързана с влизането в сила на Конвенцията, с която през 1950 г. се създава Световната метеорологична организация. На този ден се отдава заслуга на приноса на националните метеорологични и хидроложки служби. През настоящата 2023 г. всички инициативи, свързани с деня ще бъдат под наслов „Бъдещето на времето, климата и водите през поколенията“.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук