Гъбички атакуват ноктите на русенци

0
4649

Проблемът се дължи на микроорганизми, които паразитират под нокътната повърхност. Човек може да се зарази, когато ходи бос във влажни публични места, като басейни, сауни, съблекални. Микроорганизмите се отделят заедно с мъртвите клетки и при влизане в контакт с кожата могат да доведат до заразяване. Гъбичните инфекции на ноктите засягат приблизително един на десет човека и  по-често възрастни, отколкото деца.

Често причина за гъбичните проблеми по ноктите са различните травми. Понякога и най-незначителният удар на пръстите може да доведе до проблеми.

С напредване на възрастта рискът от развитието на гъбична инфекция също се увеличава, тъй като се забавя растежът на ноктите и се нарушава кръвообръщението. Специалистите съветват да се избягва ходенето с боси крака на публични места, да не се обуват всеки ден спортни обувки и да се носят памучни чорапи. За предпочитане са обувките от естествена кожа. При гъбички в областта на ръцете не се препоръчва прекомерното миене на ръцете, тъй като влагата и горещината провокират гъбичните инфекции.