Кабинетът „Орешарски“ скри критики на МВФ

0

Министерството на финансите пусна на сайта си информация за приключилата мисия на Международния валутен фонд. Оттам научаваме, че мисията е похвалила новото правителство за готовността му да поддържа макроикономическа стабилност, да увеличи защитата за най-уязвимите и да прави структурни реформи. Сравнение с оригиналното прессъобщение на МВФ разкрива, че в българската версия липсват важни забележки, свързани с намеренията на кабинета „Орешарски“ да блокира пенсионната реформа, да раздува бюджетните разходи и да вдига минималната заплата. Подобни „редакции“ имаше и по времето на бившия вицепремиер Симеон Дянков.

МВФ всъщност предупреждава кабинета „Орешарски“ да не стопира пенсионната реформа. В него се казва още, че ако управляващите все пак решат да отменят покачването на пенсионната възраст, това трябва да е съпроводено с компенсиращи мерки и намаление на разходите. Това е премълчано на сайта на финансовото министерство.

„МФ удобно е „пропуснало“ и позицията на фонда, че не се налага актуализация на бюджета, т.е. че няма дупка от 1-2 милиарда лева“. Според експертите от Вашингтон целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са изпълними. Очаква се българската икономика тази година да има ръст от 1% след 0.8% ръст през 2012 г., а въпреки трудната обстановка заложеният като цел 1.4% бюджетен дефицит е изпълним. В същото време МВФ предупреждава, че „евентуален недостиг в приходите заради понижена икономическа активност или забавени плащания по еврофондовете не бива да се компенсира с потискане на разходите, заложени в бюджета, тъй като това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката“. Това означава, че ако България потъне в рецесия, при лошо изпълнение на бюджетните приходи управляващите все пак ще трябва да вдигнат дефицита и да търсят пари за финансирането му.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук