Ген. Цанко Стойков с две писма до КПКОНПИ

0
218

В две писма до председателя на Антикорупционната комисия командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков отговаря на отправени до него искания за представяне на информация във връзка с производството за установяване на конфликт на интереси в случая с президента Румен Радев и съпругата му.

В първо писмо той упоменава, че Румен Радев в освободен от длъжността “Командир на ВВС” и от военна служба на 16-ти август 2016-та година. Трудовият договор на Десислава Генчева пък е прекратен на 23-ти септември същата година. А правните основания, които са посочени за изискване на информацията, са относими само за лица, които към момента заемат висши публични длъжности.

Във второто писмо генералът уточнява, че лиспват три предпоставки, сочещи към наличието на конфликт на интереси:

  • Лице, заемащо висша публична длъжност
  • Наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба
  • Упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес

Подчертава се, че в случая исканата информация няма конститутивен характер и няма да доведе до промяна в публичния статус на генерал-майор Румен Радев и Десислава Генчева.

Генералът обяснява още, че производство трябва да бъде образувано не по-късно от три години от извършването на нарушението. Писмото на Комисията към генерала е с дата 22.04.2019 година. Следователно информация може да бъде предоставена единствено за периода от 22.04.2016 г. до 16.08.2016 г.

Писмата са обвързани с вътрешна проверка на ВВС, която бе разпоредена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, след като в края на миналия месец прокуратурата разпространи запис на разговор между Стойков и Радев (от времето, в което Радев все още оглавяваше ВВС – бел.ред.), свързан с назначаването на Десислава Радева като пиар във ВВС

Снимки: КНКОНПИ