Граждани искат да бъдат купени 4 медицински хеликоптера

0

Гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера беше внесена в Министерския съвет и Президентството. Подписката е събрала подкрепата на над 8 500 души от страната, съобщава NOVA.

Петицията е внесена от журналиста Владимир Христовски. Той подчертава, че България е единствената страна в Европа, кошто не разполага с медицински хеликоптер.

„Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара планина. Вероятно вече е твърде късно”, заяви Христовски в „Здравей, България” .

Наличието на възможност за въздушен превоз носи многобройни ползи, които са решаващи за спасяването на живот. Хеликоптерите позволяват по-бързи реакции, следователно и оказване на спешна медицинска помощ в т.нар. „златен час“.

„Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер”, допълни Христовски.

Понякога премиерът разпорежда използването на военния самолет „Спартан“ и други подобни за транспортиране на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Той обаче не е пригоден за подобни нужди, нито пък е предвиден за редовна медицинска употреба, а влиза в действие само по изключение. Не всеки може да разчита, че премиерът ще разбере за проблема му.

Според прогнозите страната ни може да разполага с един спасителен хеликоптер най-рано през 2022 г., като за целта ще бъдат осигурени 20 млн. лева от ОП „Региони в растеж“.