ГЕРБ се отказа от идеята детски добавки за всички деца. ВМРО против

0

ГЕРБ се отказва от намерението месечните детски добавки през следващата година да са без доходен критерий и за всички семейства.

Със спестените по този начин над 205 милиона лева ще бъдат осигурени допълнителни средства за 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за обещаните месечни добавки към възнагражденията на лекарите и медицинските сестри.

Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 година, управляващата партия предлага увеличаване на доходния критерий за детските добавки да бъде  увеличен със 100 лева.

Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с доходи между 510 и 650 лева ще взимат 80 на сто от добавката.

Добавката за 1 дете ще е 50 лева, за две деца – 110, за три – 165 и за семейство с четири деца – 185 лева месечно.

Преди по- малко от два месеца социалният министър Деница Сачева  се обяви за отпадане на подоходния критерий за изплащане на детските добавки.

В ГЕРБ приеха идеята и лично премиерът по-късно обяви, че детски добавки ще има за всяко българско дете през новата година. Два месеца по-късно идеята вече е .. отхвърлена.

Днес ВМРО обяви, че няма подкрепи решението на ГЕРБ детските добавки догодина да останат с подоходен критерий. 

В позицията на ВМРО се посочва, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци.

От партията определят и като контрапродуктивно противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите, защото точно в момента държавата няма нужда от тези вътрешно обществени битки.

„Не само няма да подкрепим, ние сме внесли вече предложение, с което да се отменят текстовете от Закона за социални помощи за деца, които въвежда този подоходен критерий, т.нар. чл. 4а“, коментира пред БНР Искрен Веселинов.

По-рано профила си във Фейсбук съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО реагира на новината, че коалиционните им партньори дават заден за равните условия за детските надбавки, като посочи, че в пленарна зала ще гласуват против връщането на доходния критерий.

 

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили