ГЕРБ върна проучвателния мандат, президентът свиква консултации

0

Коалиция ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото от конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание, както и няма да посочват кандидат за министър-председател.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която представи на президента Румен Радев решението на ПГ на коалицията.

По думите й, доверието към този състав на Народното събрание е изчерпано и през октомври трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори.

Държавният глава каза, че уважава решението на ГЕРБ-СДС да не се възползва от конституционното право да състави правителство и допълни, че още утре ще свика консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да се чуе как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори, за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реши на кого да връчи третия мандат.

„Въпросът за властта, който наистина е важен, не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили и българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки“, каза още президентът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук