Гергьовден – Ден на храбростта, празник на Русе

0
Ден на храбростта

Република България, за Ден на храбростта и Българската армия, както и за Празник на Русе.

Свети Великомъченик Георги Победоносец е почитан и славен и от християни, и от мюсюлмани. Чества се и като главен празник на циганите в България. Отбелязва се като имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо и др.

Като Ден на храбростта и Българската армия празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на МС.

По традиция празникът се отбелязва с военен парад. За съжаление, заради пандемията от коронавирус, тази година гергьовденски парад няма да има.

Гергьовден е също така празникът на скотовъдите и на земеделските стопани. По традиция на празничната трапеза на Гергьовден във всеки български дом присъства печено агне или ястие от агнешко месо.

Св. Георги е роден в Кападокия (Мала Азия). Като талантлив пълководец едва 20-годишен получил висока военна титла. Той станал страстен привърженик на Христовата вяра. По тази причина през 288 г, по времето на имп. Диоклетиан, бил подложен на жестоки изтезания и след това обезглавен. Канонизиран е като светец-покровител на войната и войската. Народните поверия и легенди му приписват и ролята на змееборец и драконоборец. Именно този момент от битието на св. Георги е наложен от иконографията, където най-често се използва в който св. Георги пробожда дракона с копието си.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили