Германия няма да имунизира възрастни с ваксината на „АстраЗенека“

0
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус на „Оксфорд“ и „АстраЗенека“ да се прилага на хора над 65-годишна възраст. Това е записано ново предписание, издадено от германските власти, пише бТВ.

Масовата ваксинация у нас може да започне през февруари

Причината е липсата на достатъчно данни за ефективността на препарата. Решението на Института „Роберт Кох“ идва само ден преди Европейската агенция по лекарствата да се произнесе за употребата на ваксината на Стария континент.

Според германските здравни власти препаратът е подходящ за хора на възраст между 18 и 64 г. При тях широко могат да се прилагат и другите две ваксини –  на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“.

Твърдения за намалена ефективност при по-възрастни хора се появиха в германските медии в началото на седмицата. Съмненията идва и от това, че компанията е провела клинични изпитания със много малко участници над 65 години.

Канадски милионер излъгал, че работи в хотел, за да се ваксинира

Решението на германските власти може окаже сериозно влияние върху плановете за масова ваксинация през тази година. България разчита основно на продукта на „АстраЗенека“, от който е поръчала 4,5 млн. дози.