Германия обяви над 500 работни места за българи

0
31
Германия

Работодатели от германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг, Тюрингия, Саксония-Анхалт, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия търсят близо 300 професионални шофьори за превози на близки и далечни разстояния. Офертите им са публикувани на EURES сайта на Агенцията по заетостта.

Засилен интерес на германски работодатели към българския трудов пазар през последните месеци се наблюдава и в други професионални направления. Над 50 са офертите за компютърни специалисти – програмисти, администратори, графици и други.

Германските компании се нуждаят и от квалифицирани технически специалисти. На EURES сайта на агенцията са публикувани над 100 работни места за електротехници, специалисти по мехатроника и електроника, работници по монтаж и поддръжка на газови, ВиК и отоплителни инсталации, на климатични, санитарни и енергийни инсталации, електромонтьори, бояджии и др.

Традиционно се търсят специалисти в сферата на хотелиерството и ресторантьорството като готвачи, помощник-готвачи и сервитьори. Очаква се обявяване на още оферти, които ще бъдат насочени към зимния туристически сезон. Една от веригите за бързо хранене в Германия променя концепцията си и въвежда сервиране за клиентите си, поради което търси млади хора за работа в Мюнхен.

Освен работа в Германия на EURES сайта на агенцията се предлагат оферти за различни професии и от Чехия, Хърватия, Словакия, Дания, Великобритания, Литва, Испания и България.