Гешев не иска да го разследва специален прокурор

0

Прокуратурата е против създаването на фигура на специален прокурор, който да има правомощие да разследва престъпленията извършени от главния. Това става ясно от становище на държавното обвинение, внесено в народното съдбрание. То е по повод предлагани от управляващите промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава постът на специалния прокурор.

С новите текстове управляващите правят неуспешен опит да ограничат безконтролността на главния прокурор. Критики срещу огромните му правомощия неведнъж са отправяли и европейски институции. Според законопроекта обаче специалният прокурор ще се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет, където главният прокурор по традиция има силно влияние и може да обърне гласуването в своя полза.

Автор на становището е заместничката на Иван Гешев – Даниела Машева. Според нея няма нужда от специален прокурор, тъй като всеки прокурор е независим и би могъл да образува дело срещу главния. Това бе заявено и от Конституционния съд. Подобно нещо обаче никога не се е случвало.

Самият Гешев твърди, че не е недосегаем. Той смята и че трудно би могъл да извърши престъпление, защото в задълженията му не влиза никаква дейност, която би довела до нещо подобно.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили