Външният министър: Дали германците биха приели да ги наричат фашисти в учебниците?

0
Екатерина Захариева

Българите все още се изобразяват като фашисти в учебниците по история в Македония. Това заявява в интервю за немския в. „Ди Велт“ външният министър Екатерина Захариева, предаде агенция „Фокус“. София настоява тази формулировка да отпадне.

„Не знам защо това все още не се признава от македонците след десетилетия. Но в учебниците, 75 години след войната, българите все още се изобразяват като фашисти. Бихте ли приели, ако днес германците все още ги наричат фашисти в някои учебници?“, пита тя.

Тя подчертава, че България е един от най-силните поддръжници на разширението на ЕС, но допълва, че омразата трябва да спре.

„Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период. Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, казва Захариева.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили