Гешев не успял да обясни добре акцията в президентството

0
Снимка: ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев призна, че е сбъркал с акцията в президентството миналото лято, която предизвика многохилядни протести. Но не с осъществяването й, а с обясняването й пред обществото. Това заяви шефът на държавното обвинение в сряда в парламента, където бе извикан за изслушване. Той призна лично своя грешка в комуникацията.

Аз сгреших, че прокуратурата не обясни ситуацията“, каза Гешев и цитира Марк Твен:

„Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят“.

Няма нахлуване в президентството, продължава да твърди Гешев. Той припомни, че операцията била разрешена от съда, а при това положение не можело да се говори за незаконни действия.

Гешев бе на изслушване заради доклад за дейността на Бюрото за защита на свидетели, чийто служители участваха в акцията в президентството. Бюрото е една от най-секретните структури в страната – за нея не се знае почти нищо. То е на пряко подчинение на главния прокурор и отговаря за личната му охрана. Гешев твърди, че няма доверие на НСО.

По инициатива на ИТН в парламента бе внесен законопроект, който ще премести Бюрото на подчинение на правосъдното министерство, както беше преди години. Според Гешев това би имало трагични последствия. Той посочи, че информацията за охранявани лица може да изтече и да попадне в неподходящи ръце. Главният прокурор посочи, че не се притеснявал за собствената си охрана. Преди дни той заяви, че имал добра заплата и можел да си наеме частна фирма, ако се наложи.

Освен, че е охраняван от собствените си подчинени, главният прокурор живее в държавен имот – вила в резиденция „Бояна“.