ПП АБВ дава меморандума с Next.e.GO за сглобяване на електромобили на прокуратурата

0

ПП АБВ ще сезира прокуратурата за подписания меморандум между министъра на икономиката Кирил Петков и Next.e.GO за производство на електромобили в България,  съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Причината е министърът не е бил оторизиран да подпише документа в момента, когато това се случи.

„Обществото остана с впечатление, че министър Петков е подписал този меморандум без да има оторизация за този подпис. Воден от това съображение, отправих въпрос към министър-председателя Стефан Янев на 20 август. В него поисках да ми предостави решенията, с които министър Петков е упълномощен да подпише меморандума и мотивите, с които МС го е одобрил. Благодаря на министър-председателя за изключителната експедитивност. Получихме отговор на 24 август“.

Румен Петков обясни, че в отговора на премиерът се казва, че с решение 519 от 15 юли е одобрен проектът на меморандум за разбирателство между правителство на Р България и Next.e.GO за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект. А Меморандумът е подписан пет дни по-рано.

„Да си дадем ясна сметка – на 10 юли министърът на икономиката е подписал меморандума, а на 15 текстът му е одобрен от правителството и министърът е упълномощен да го подпише. На заседанието министърът казва – за пръв път в историята на автомобилното привличане успяхме да победим три държави със скоростта, с която направихме тази сделка. Тоест, той на 15 информира правителството, че е направил сделката. Това е безочие, за което ще сезираме прокуратурата. На това заседание на МС се правят няколко предложения към текста на меморандум. В заключение премиерът Янев обявява, че приемат предложенията и трябва да бъдат отразени в меморандума. В самата стенограма е записано, че точката се приема с направените изменения и допълнения. След като меморандумът е подписан на 10 юли, какво ще се изменя и допълва? В отговора, който съм получил от кабинета на министър-председателя, се казва много ясно, че се разпорежда на министъра на икономиката да предостави копие от меморандума, защото се намира в Министерство на икономиката. На министъра на финансите да предостави мотивите, с които Министерство на финансите ангажира с 3 години напред българската държава с инвестирането на 34 млн. Надявам се да получим отговорите много бързо“

Румен Петков коментира, че в момента на подписване  на документа министърът е действал абсолютно своеволно, встрани от закона, поставил е правителството в деликатно положение.