Гешев: Тече предизборна кампания. НС не може да пита за конкретни казуси

0

Без отговор главният прокурор на България Иван Гешев  останави въпросите  на депутатите от Правната комисия в Парламента по време на днешното си изслушване тамза 8-те месеца на своя мандат, по парливите въпроси, обект на прокуратурата и съдебната система. А именно:  защо 2 години се точи проверката за апартамента на бившия финансов министър Владислав Горанов, за снимките и записите на премиера Бойко Борисов, както и за „Барселонагейт“, за танкера „Бадр“, за „Апартаментгейт“.

„Очаквах аналитичен доклад, а не политически диспут“, каза Гешев и няколко пъти повтори, че има тренинг от изслушването си за главен прокурор, което продължи над 10 часа.

Отказът си от конкретни отговори  Главният прокурор  оправда с тълкуването на Конституционния съд, че парламентът не може да разпитва за конкретни казуси. Гешев изтъкна, че ако по-рано знаел какви въпроси ще има към него, щял да иска разрешението на наблюдаващите прокурори да даде подробности за движението по делата. Той ще има тази възможност, защото отчетът му ще бъде изслушан и в пленарната зала.

Няколко пъти Гешев обяви, че вижда, че вече тече предизборна кампания, но нито той, нито прокуратурата ще участват в политически игрички.

Преди участието на главния прокурор в правната комисия, говорителката му Сийка Милева и заместничката му Красимира Филипова обявиха, че са необходими промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които ще занижат изискванията към прокуратурата и ще я улеснят при събирането на доказателства и внасянето на дела в съда.

Следващото оплакване на прокуратурата бе, че сега българският стандарт изисква прокурорът да е убеден, че са налице всички доказателства за разкриване на истината, за да внесе делото в съда. Сравнителният анализ показвал, че в други държави това не е така.

„Целим да се освободим от тези изключително високи изисквания“, посочи зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили