Гласуването в карантина – мисия невъзможна (видео)

0

Десетки хиляди души, които са карантинирани и им е отказано гласуване с подвижна избирателна секция, могат да съдят страната ни в Европейския съд по правата на човека и да получат обезщетение. Сред тях са тези, които са карантинирани след 1 април, както и хората, които са под карантина на различен адрес.

В навечерието на вота много от карантинираните, които са подали заявление за гласуване в подвижна секция, не са изолирани на домашния си адрес. Пример за такъв случай е Александър Наумов, който е предпочел да предпази от заразяване своите близки и е в друго жилище.

4 ще са мобилните секции за избиратели под карантина в Русенско, все още не са попълнени

„В моя конкретен случай няма как да подам такова, тъй като на 23 март не съм знаел, че ще бъда болен и ще съм под карантина и ще се наложи да гласувам с мобилна урна“, разказва той.

Всички карантинирани в последните 3 дни преди вота на практика няма да могат да упражнят правото си на глас.

Има решение на ЦИК, в което изрично е посочено, че списъците се правят въз основа на заявленията, подавани до 17.30 часа. И също в това решение има изричен запис, че не се дописват в изборния ден“ председателят на РИК – Русе Милена Хинкова.

Заради изтеклия срок за записване хиляди хора нямат да могат да упражнят правото си на глас, а  това е в нарушение на Конституцията.

„Нашето становище е, че единственото средство за противодействие е жалба до Еврпейския съд по правата на човека от всеки такъв човек, който не е могъл да гласува. Като нашият съвет е те все пак да подадат заявление, въпреки изтеклия срок, за да могат да докажат действителното си намерение да гласуват с подвижна кутия“, заяви Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет,

Друг проблем, който се появява е, че има изискване за минимален брой подадени заявления за разкриване на подвижна секция. Те трябва да са не по-малко от 10 в община.  Ако хората, които са изявили желание да гласуват под карантина са по-малко, то те  отново няма да могат да гласуват.

Държавата може да бъде съдена заради лишаването от глас на карантинираните

„Т.е., ако в района има 9, или по-малко на брой заявления подвижна кутия няма да има и хората там също няма да могат да гласуват“, казва Стоянов.

Дали заради лошата оргазнизация на изборите срещу България ще бъдат заведени дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург не е ясно. Ако обаче държавата бъде осъдена, обезщетението може да е от порядъка на няколко хиляди евро.

 

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили