Гласуват връщането на Пеевски в парламента

0

Вносители на проекта за отмяна на назначението на Пеевски са Сергей Станишев и Лютви Местан.

Спорът е – встъпил ли е Пеевски в длъжност, след като е положил клетва като шеф на Агенцията, като едновременно с това е продължил да бъде народен представител, и може ли да остане депутат в 42-то Народно събрание, след като се оттегля от новата длъжност.

Според лидера на ДПС Лютви Местан, според Конституцията мандатът на един народен представител се прекратява с изрично решение на Народното събрание. Това е становището и на някои конституционни съдии.

Според много юристи, обаче, мандатът на Пеевски на практика е бил прекратен от момента на полагане на клетва като председател на ДАНС, заради което той може и да не се върне в парламента.

Миналия петък премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Последваха масови протести срещу скандалния избор. В същия ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че доверието му към кабинета „Орешарски” е изчерпано и настоя парламентът да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

В социалните мрежи обаче се заканиха, че протестите ще продължат и ако Пеевски се върне на работа в парламента като депутат от ДПС.

От ГЕРБ пък обещаха да сезират Конституционния съд, ако Пеевски отново стане народен представител.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук