Гласуват връщането на Пеевски в парламента

0

Вносители на проекта за отмяна на назначението на Пеевски са Сергей Станишев и Лютви Местан.

Спорът е – встъпил ли е Пеевски в длъжност, след като е положил клетва като шеф на Агенцията, като едновременно с това е продължил да бъде народен представител, и може ли да остане депутат в 42-то Народно събрание, след като се оттегля от новата длъжност.

Според лидера на ДПС Лютви Местан, според Конституцията мандатът на един народен представител се прекратява с изрично решение на Народното събрание. Това е становището и на някои конституционни съдии.

Според много юристи, обаче, мандатът на Пеевски на практика е бил прекратен от момента на полагане на клетва като председател на ДАНС, заради което той може и да не се върне в парламента.

Миналия петък премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Последваха масови протести срещу скандалния избор. В същия ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че доверието му към кабинета „Орешарски” е изчерпано и настоя парламентът да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

В социалните мрежи обаче се заканиха, че протестите ще продължат и ако Пеевски се върне на работа в парламента като депутат от ДПС.

От ГЕРБ пък обещаха да сезират Конституционния съд, ако Пеевски отново стане народен представител.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук