Главен архитект подава оставка заради загиналото от ток 16-годишно момче

0

Главният архитект на столичния район „Триадица“ Иван Шишков подава оставка заради смъртта на 16-годишното момче, което загина след токов удар от незаконен кабел в неделя. Това обяви в четвъртък кметът на района Димитър Божилов.

Причината е документ с име „служебна бележка“, на базата на който павилионът в двора на болница „Св. Иван Рилски“ е захранен с ток. Бележката е подписана със запетайка от името на арх. Шишков. Според Божилов подписът не е на Шишков, но не е ясно кой я одобрил.

„Главният архитект постъпва човешки, той прави крачка назад. Това е морален акт на един човек, кйто желае обективната истина да бъде разкрита“, обясни Божилов.

Как ток уби дете: Една хвърчаща бележка и куп безотговорни институции (видео)

Той отрече районната администрация да е бездействала по случая. Божилов обясни, че още с встъпването си в длъжност е поискал преписките за всички незаконни обекти и внимателно проучил кои са най-спешните. Въпросната преписка обаче не била сред тях.

„Заварих в този отдел един работещ човек, началникът беше в отпуск по болест. Наследих тежко наследство, когато се грижиш за незаконното строителство на цял един район с един човек, разберете ме, е трудно“, каза Божилов.

Премахването на незаконни обекти е изключително трудно, оплака се районният кмет. Той обясни, че става дума за тежка процедура, която включва връчване на книжа, отнемащо време. Често пъти собствениците се крият и бягат от служителите. Въпросният павилион засега няма да бъде премахван, даде да се разбере кметът. По думите му това в момента е веществено доказателство и не е ясно дали премахването няма да попречи на разследването.

Шахтата, през която минава кабелът, е многократно отваряна през последните седмици, каза зам.-кметът на района Христо Вълчанов. Районната администрация не може да каже кой е пипал там. Минаващият в близо булевард не се поддържа от тях. Има камера за наблюдение, обясни Вълчанов. Той допълни, че е убеден, че има запис и може да се установи кой е отварял шахтата. През нея минават кабели близкия светофар, проводници на комуникационни дружества, както и фаталният кабел.