Глобиха „Линамар“  250 000 лв.

0

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Анелия Николова санкционира „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД с 250 000 лева, съобщиха от екоинспекцията.

Санкцията е за неизпълнение на условие в комплексното разрешително на дружеството. Наказателното постановление е връчено на законовия представител на дружеството, съобщи пиарът на екоинспекцията Рени Петрова.

Нарушението е установено на 9-и април тази година, когато в периода от 19:47 часа до 23:00 часа, в инспекцията са постъпили 43 сигнала чрез зеления телефон, контактната форма на интернет страницата и електронната поща на РИОСВ-Русе, както и в Министерството на околната среда и водите.

Във всички подадени сигнали – от жители на кварталите „Възраждане“, „Здравец“ и централна градска част на Русе, се съобщава за миризма на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД.

Данните от пункта за собствен мониторинг, разположен на територията на дружеството, за този период показват високи стойности по показатели р-крезол и нафтален (над максимално еднократните концентрации за тези показатели, определени в Наредба № 14/1997 за норми за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места).

Размерът на наказанието е определен на база тежестта на нарушението и с оглед засегнатите обществени отношения, свързани с опазване на околната среда, защита живота и здравето на хората и предотвратяване настъпването на опасности и щети за обществото при изменение в качеството на атмосферния въздух, както и предишно нарушение от същия характер.

Наказателното постановление може да бъде обжалвано или сумата на имуществената санкция да бъде заплатена в размер на 80 на сто в 14-дневен срок след връчването на наказателното постановление, обясняват от екоинспекцията.

„РИОСВ в Русе работи активно за разрешаването на проблема с миризмите, които се идентифицират с дейността на дружеството. Проведени са срещи, включително и днес, на които са обсъдени проблемните участъци от производството и са набелязани мерки за тяхното отстраняване“, допълват от там.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук