Глобиха „Лукойл-България“ с над 67 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение

0

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 67 771 454 лева на „Лукойл-България” за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната.

Според съобщението, „Лукойл-България“ е прилагал „ценова преса“ спрямо конкурентите си при търговията на едро с моторни горива на територията на страната.

От КЗК уточняват, че проучването е започнало по искане на „ОМВ България“ ООД, като по-късно към него са присъединени искане на „Инса ойл“ ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

В хода на проверката е било установено, че дружеството е прилагало цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на „Лукойл-България“ ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка. Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. „ценова преса“.

Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители, категорични са от КЗК. Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на „Лукойл-България“ ЕООД, ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално – икономическа значимост.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.

 

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук