Глобяват фирми за възпрепятстване на трудови инспекции

0
2863

Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Русе Ирена Николаева. Санкцията е заради това, че собствениците възпрепятствали работата на служителите от Инспекцията

Има тенденция малки предприятия и фирми да създават неприятности  на държавните служители, когато те идват на проверка по сигнал, или се наложи да връчват документи и призовка, допълни Николаева.  По думите й, най-често нарушителите са микропредприятия с до 9 човека персонал.

Ирена Николаева каза още, че най-честата причина за възпрепятстване на  контролните органи от страна на малките фирми е непознаване на закона. Инспекторите не налагат глоби веднага, а се правят редица опити да се свържат със собствениците даже и чрез полицейските служители. Дори и след съставен акт за възпрепятстване, нарушителят има тридневен срок, в който може да възрази срещу глобата. Ако и тогава той не реагира, следва санкция.

През октомври инспекцията е извършила 175 проверки, от които 62 са били за проверка на дадени задължителни предприсания от предходни проверки. Констатирани са 700 нарушения, от които 369 са за липса на  здравословни и безопасни условия на труда, 329 са в разрез с  Кодекса на труда, и 2 по Закона за насърчаване на заетостта. През октомври няма констатирани трудови злополуки и масови неизплатени заплати.