Голямата награда на „Борба и обич“ отлетя за Кипър

0
45
Голямата награда

Голямата награда на Международния фестивал на поетичния театър „Борба и обич“, който се проведе в Русе, отлетя за Кипър. Тя бе присъдена на постановката „Земя като една човешка длан“ на Моника Мелеки от Драматично студио „Храмът на Мелпомена“ – Ларнака, Кипър.

За най-емоционален и за най-атрактивен спектакъл бяха избрани съответно „Пролет“ по стиховете на Петя Дубарова с режисьор Панайот Калудов, постановка на Детско юношески театър „БИС“ към Общински детски комплекс Шумен и съответно „Душата ми – петунии влудени“ по стихове на Иглика Пеева, като самата постановка е на Весна Димитрова-Бобевски от Драматично студио „Словото“, намиращо се във Велес, Македония.

При колективните награди в първа възрастова група призьори станаха учениците от СУ „Христо Ботев“ – Цариброд, Сърбия с постановката на Донка Николов и Лилия Соколов „По следите на Ботев“. Във втората възрастова група първото място беше извоювано от учениците в гимназията в Тараклия, Молдова, с ръководител Мария Ботева. Отличието се дава за изпълнението на „Хаджи Димитър“ по Христо Ботев. Постановката на Весела Йотова „Дълбок поклон, отец Паисий“ донесе първото място в третата възрастова група на възпитаниците на Центъра за ученическо научно творчество в Разград.

Четвъртата възрастова група беше изцяло отредена за Южна България, като двете първи места бяха спечелени от „Танцът на свободата“ по стихове на Христо Ботев, като постановката е на доц. д-р Александра Хонг от Югозападния университет „Неофит Рилски“, а също и от постановката „Словата на Апостола“ от проф. д-р Александър Илиев от Пловдивския университет.

Специалната награда отиде при Младежка сцена „Артистисимо“ от Русе за отличното представяне в „Свобода или смърт юнашка“ с ръководители Иглика Пеева и проф. д-р Александър Илиев. За най-добра женска роля бяха отличени Елисавета Георгиева и Здравка Сребрева от Югозападния университет в Благоевград, а наградата за мъжка роля беше присъдена на Исмаил Ходжев.

Индивидуалните награди в първата възрастова група бяха за Симона Тодорова, Кристиан Йосифов, Иванина Панова, Александра Михова и Орфеас Мелекис от Кипър, както и за Петра Димитров от Сърбия.

Димитър Витков и Карина Рунтова от Молдова, както и Мартин Мазнев, Марко Ингилизов и Мартина Станчева от Македония бяха отличени във втората възрастова група.

В третата възрастова група наградени бяха Цветелина Бахатурова от Румъния, Павел Русев и Незенде Илмазова от Разград, Есин Гюнай от Дулово, както и Велислава Веселинова, Нина Николова, Рени Димитрова, Константин Златев, Данаил Александров и Михаил Гавраилов от Русе.

Фестивалът се проведе във Военния клуб в Русе и беше под егидата на вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Отличията на победителите връчи областният управител на област Русе Галин Григоров.