Гонят Русия от Олимпиадата?

0
21
Русия от Олимпиадата

Това препоръчва официално Световната антидопингова агенция (WADA). Препоръката е на база доклада на канадския адвокат Ричард МакЛарън, според който властите в Русия са подкрепяли мащабна политика не само за употребата на допинг, а и за фалшифицирането на допинг проби.

Независимият доклад потвърждава, че е имало такава подкрепа за руските спортисти в този период.  Нарушенията са включвали дори и подмяната на положителни тестове. Пълни признания е направил ръководителя на допинг манипулациите Григори Родченков, който заявява, че на програмата за допингиране са били подложени десетки спортисти. Всичко това се е случвало с подкрепата на тайните служби на Русия.

По думите на президента на МОК Томас Бах, комитетът вероятно ще излезе с решение още утре. Той нарече разкритията “шокиращ и безпрецедентен удар” по спорта. Ето защо “МОК няма да се поколебае приложи най-тежките наказания”, каза още Бах.

Според руския президент Владимир Путин обаче, „допинговият скандал“ е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта.

„В момента наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите“, се казва в изявление на руския държавен глава, разпространено от пресслужбата на Кремъл.