Готвят онлайн обучение и вечерен час за заведения в някои области

0
Ангел Кунчев, Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки в няколко области ще бъдат затегнати заради високия брой новозаразени, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Те ще включват преминаване към онлайн обучение и ротационен принцип на учениците, вечерен час за заведенията и ограничаване броя на посетителите им.

Мерките ще бъдат затегнати в Благоевград, Бургас, София-град, София-област, Перник, Видин, Става Загора и Пловдив. В някои вече бяха взети допълнителни мерки. В Благоевград например бе въведен вечерен час за учениците. Бургаската община Средец пък обяви, че затваря детските градини за няколко дни.

„Ако говорим за София, където вероятно днес или утре ще бъде взето това решение, това, което предлага столичната здравна инспекция, е ограничаване на 50% в капацитета и като работна площ, и като лица в обектите – заведения за хранене и за развлечения. Второто е ограничаване на работното време до 22 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат“, обясни Кунчев.

По отношение на учениците София и останалите области ще предложат първо ротационен принцип за всички ученици след четвърти клас. Предложението е за 5,6, 8, 9 и 11 клас да минат на онлайн обучение до междусрочната ваканция, т.е. от понеделник. Останалите – от 1 до 4 клас, както и 7,10 и 12 да са присъствено.

Подобни мерки може да се въведат и на национално ниво, но всичко зависи от ситуацията, обясни Кунчев. По думите му в момента има големи разлики в заболеваемостта между областите и те са не в проценти, а в пъти.

България може да мисли за отпадане на мерките едва след преминаването на сегашната вълна, каза още главният здравен инспектор. Той коментира намерението на Великобритания да се откаже от зелените сертификати и маските. Според Кунчев, за да се случи това, трябва да са налице два показателя – нисък брой новозаразени и високо ваксинално покритие.

„Общо взето в малко по-дълъг план това е пътят. Мисля, че ще дойде време да го обсъждаме и ние, но след като мине тази вълна“, каза Кунчев.