Граждани протестираха пред Съдебната палата в Русе с искане за по-бързо разследване

0

Жители на град Сливо поле, Русенско, протестираха пред Съдебната палата в Русе за по-бързо разследване срещу обвинени за катастрофа преди три години с двама загинали ученици. Протестът им бе подкрепен и от граждани на Русе. Сред протестиращите бяха родителите на загиналите ученици, близки и съграждани.

„Изчакваме институциите да си свършат работата, а трета година няма нищо. Протестът е насочен към прокуратурата, защото работи мудно. Изкарват документ за психологическа неадекватност срещу шофьорката, а тя ходи на работа“, каза бащата на загиналото 17-годишно момиче Севдалин Данчев.

Според протестиращите, жената, която е била зад волана, е карала с несъобразена скорост и така се е стигнало до катастрофата. В същото време роднините на жертвите казват, че шофьорката е доказала с документ заболяване, според което не можела да носи отговорност за действията си и затова делото временно е спряно.

„Производството никога не е било прекратявано. Спирането е временно преустановяване на извършване на следствените действия, за да може жената, привлечена като обвиняема, да участва пълноценно в наказателния процес“, коментира окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Той допълни, че още през април 2021 г. прокуратурата е приела, че има достатъчно доказателства за вината и на двамата шофьори – на камиона и на лекия автомобил, и те са привлечени като обвиняеми.

При разпита на жената тя е съобщила, че в резултат на произшествието не се чувства добре психически, не си спомня някои неща и не може да даде обяснения.

„Това ни задължи да назначим психиатрична експертиза. В заключението си вещите лица казват, че след произшествието тя е била четири дни в кома, получила е черепно-мозъчна травма и в резултат на тези наранявания има затруднения да възстанови спомена си, да дава достоверни обяснения и да се защитава в производството. Това е мотивирало наблюдаващия прокурор със свое постановление да спре производството за шест месеца. Разпоредил е след това време да бъде изготвено допълнително заключение, за да се види дали психичното състояние на шофьорката се е подобрило и ако е така, да бъде предадена на съд. Наследниците на починалите деца обжалваха това постановление и съдът го отмени“, допълни прокурор Георгиев.

Случаят е от 28 януари 2020 година. Тежкотоварен камион, управляван от 37-годишен мъж, навлиза от дясна в лява лента и не пропука движещия се по нея лек автомобил, шофиран от 28-годишна жена. В резултат на това се сблъскват, като колата навлиза в насрещното еднопосочно платно за движение и се преобръща. При инцидента на място загиват двама пътници в автомобила – 18-годишно момче и 17-годишно момиче, които са ученици в русенска гимназия. Пострадали са тежко 28-годишната шофьорка на колата и две други момичета – на 15 и на 17 години.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук