„Гражданска отговорност” скача до 2-3 пъти за недисциплинирани шофьори

0
Крачка назад за лимитите при обезщетения след смърт

До 2-3 пъти ще скочи цената на застраховката „Гражданска отговорност” за автомобили, управлявани от недисциплинирани шофьори.

Това обяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Новият начин за ценообразуване, базиран на системата бонус-малус, ще влезе в сила през 2018 г. Това означава, че цената на застраховката за автомобили, управлявани от шофьори с провинения може да достигне до 600 лев, поясни Ралица Агайн.

При определянето на цената на задължителната застраховка ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения – по-висока. При сключването на „Гражданска отговорност” застрахователите ще ползват данните за автомобила директно от масива на МВР. Пак оттам трябва да идва и информацията за нарушенията.

За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%. Възможно е новата система може и да не заработи от 1 януари, но със сигурност ще влезе в сила в първите месеци на 2018 г., уточни Агайн.

Тя посочи, че според данните най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост – общо 1 млн. в периода 2014-2017 г. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката са отнемане на предимство, рязка смяна на посоката на движение, неспазване на дистанцията.