Гювеч: Бъдещи музиканти и техници – в едно школо

0
3688
Напрежение заради агресия

Най-малко първите 2 седмици от новата учебна година възпитаниците на Националното училище по изкуствата ще трябва да прекарат в съжителство с връстниците си от … Професионалната гимназия по машиностроене.

Причината за принудителния „гювеч“ от музиканти, художници, балетисти, хладилни, газови и прочие техници е софийска фирма, която трябвало да изпълни ремонта на НУИ „Проф. В. Стоянов“. По думите на Мария Дуканова, директор на училището, чиято „продукция“ се измерва с десетки световно известни музиканти, проектът, който включва саниране, подмяна на дограмите и покривното пространство, е по международния фонд „Козлодуй“ за извършване на енергийно ефективни мерки. Той е бил спечелен още през 2012 г. от столична фирма. Училището било подготвено за ремонт още на 1 юли т.г., но от фирмата непрекъснато отлагали започването му и обещавали, че „ще дойдат следващата седмица“. Едва на 16 август нейн представител – инж. Величка Иванова, пристигнала и било сключено споразумение, че ремонтът ще приключи до 30 септември.

И до днес обаче не са започнати никакви ремонтни дейности, нито пък има яснота, кога ще започнат, въпреки че г-жа Дуканова написала и писмо до министъра на икономиката и енергетиката, тъй като договорите  са сключени с подопечното му министерство. По тази причина бъдещите музиканти ще започнат учебната година в друга сграда. От Регионалния инспекторат по образование реагирали и дали съгласие заниманията да се провеждат в сградата на … Професионалната гимназия по машиностроене. Как там ще се води специализираната подготовка, свързана с изучаването на музикалните инструменти, не е ясно.

„Ние ще направим всичко възможно да не ощетим децата, но спецификата на обучението при всички случаи ще бъде нарушена“, каза г-жа Дуканова.

Всъщност, като се позамисли човек, може даже да се получи така, че бъдещите артисти да са благодарни на фирмата-изпълнител. Нали всеки от тях в дома си има и пералня, и хладилник, и други уреди. Всеизвестно е колко е „вързано в ръцете“ артистичното племе в това отношение, как при най-малката повреда търчат да търсят майстори. Пък така, ако не друго, може да се научат я крушка, я щепсел да си сменят. Както се казва, всяко зло за добро…