Хора с увреждания готвят протест срещу реформа в социалната политика

0
55
Хора с увреждания

Организации на и за хора с увреждания се обявиха срещу готвената реформа в областта на социалната политика, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия. Протестна нота беше изпратена до президента, председателя на народното събрание, министър-председателя, до парламентарните групи, омбудсмана и други.

В Добрич фондация „Св. Николай Чудотворец“ връчи на областния управител на града Протестна нота от Национално представителни организации на и за хора с увреждания.

„Самата Протестна нота касае намерението на правителството да направи някои промени по отношение на пенсионната реформа – да бъдат спрени пенсиите на работещите хора с увреждания. Много малък процент от тях всъщност работят, нима правителството иска да спести от техните пенсии!? Те в момента са оставени с доходи под минимума“, каза Мария Методиева – председател на УС на „Св. Николай Чудотворец“.

„Промените, които се правят не гарантират, а отнемат права. Хората с увреждания са изправени пред истински геноцид не от едно или две правителства“, заяви Методиева.

Планиран е национален протест на 11 април в столицата, като хора от Добрич ще се включат на място в него. Протест организират и майките с деца с увреждания на 14 април.