Хора с увреждания протестираха в Русе, областният управител им обеща помощ

0
38
Хора с увреждания протестираха

Хора с увреждания протестираха днес в Русе. Поводът е подготвената реформа в областта на медицинската експертиза и опасенията на хората с увреждания за отнемане на пенсиите им. Най-голямото им опасение е продиктувано от включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване, което според тях е предпоставка за намаляване процента на увреждане и от там орязване или дори отнемане на пенсии.

Техни представители се срещнаха с областния управител Галин Григоров, на когото връчиха протестна нота, в която изразяват своята позиция за реформите и въпросите, на които търсят отговор. Освен до областните управители от страната, нотата е адресирана и до множество институции, сред които президентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят, председателите на парламентарните групи, председателите на комисии в Народното събрание, омбудсманът, председателят на Комисията за защита от дискриминация, както и до медиите.

В документа са отбелязани и основните искания, изразяващи се в достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, премахване на бариерите в архитектурната, информационната и транспортната среда, адекватно образование и професионално обучение, което да е гарант за личностното развитие, проявяване на корпоративна социална отговорност  от страна на работодателите, както и подобряване качеството на социалните услуги и повишаване на стандартите за тяхната издръжка.

От своя страна областният управител пое ангажимент да проведе срещи на национално и местно ниво с цел разрешаване на поне част от проблемите на хората с увреждания.