„Хористи“ открива театралния сезон в Шумен

0
39
„Хористи“

С премиерата на комедийния спектакъл “Хористи” тази вечер ще открие новия си творчески сезон Драматично-кукленият театър “Васил Друмев” в Шумен.

Завесата в основната зала на театъра ще се вдигне в 19 часа. Спектакълът е по едноименната пиеса на драматурга и режисьор Николай Гундеров, носител на “Аскеер 2017”, работил в съавторство с Димитър Събов. В постановката участват актьорите от трупата на Шуменския театър, в партньорство с гост-артистите Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев.

Текстът представя подготовката за участие на един училищен хор от времето на комунизма във фестивал зад граница. Учителите са изправени пред трудната задача кое от всичките деца да бъде избрано за участие. Според автора, който е и режисьор на постановката, пиесата поставя важни въпроси, актуални и днес за властта, статута в обществото, свободата на личността за изява на истинските качества и ценности и вътрешната свобода.

„Хористи“ се играе за първи път на българска сцена, след успешната й световна премиера в град Пилзен, Чехия, след което постановката е играна и в Русия, съобщи директорът на театъра Дияна Христова. Пиесата е отличена и с наградата за драматургия на Международния фестивал “Друмеви театрални празници” в Шумен през 2014 г.