Хотелиерите обещават безплатни чадъри, ако държавата им опрости концесията

0
Снимка: Unsplash

Безплатни чадъри това лято по морето може да има, ако държавата се откаже временно от концесионните такси, които прибира от хотелите. Това предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Освен това те искат и свободната зона на плажовете да се намали от 50 на 25%,

Държавата получава около 8 млн. лв. годишно от концесионни такси на плажове. В същото време приходите от туризма са 4-5 млрд. лв., посочват от бранша.

Тези 8 млн. лева могат да се компенсират от държавата по друг начин, така че да се даде тласък не само на туризма, но и на всички свързани сектори на икономиката“, твърдят те.

И добавят, че при действащи концесии може да бъде подписан анекс, при който държавата се отказва от възнаграждението си срещу предоставяне от страна на концесионера на безплатни чадъри и шезлонги.

„Решението е да се премахне концесионното възнаграждение срещу предоставяне от концесионера на безплатни чадъри и шезлонги. Също така концесионерът има задължение да се грижи за опазване на държавната собственост. Концесионерът се издържа и печели от продажбите на допълнителни услуги на плажа, както и от експлоатацията на търговските обекти на плажа“