Художник и артист „облякоха“ балерините от НУИ

0
42
Художник и артист „облякоха“

Художник и артист „облякоха“ малките балерини от Националното училище по изкуствата в Русе.

Новите сценични костюми са ушити със средства, дарени от русенския художник Огнян Балканджиев и ръководителя на Група за детски театър „Камила“, популярния русенски актьор Илия Деведжиев. В края на месец януари двамата организираха благотворителна инициатива, посветена на настъпването на китайската нова година, която преминава под знака на Огнения петел. Тогава посетителите на МОЛ Русе имаха възможност да си купят картина с изображение на петел, нарисувана от Огнян Балканджиев, както и да се забавляват с вицовете и шеговитите истории, разказани от Илия Деведжиев. Само за два часа талантливият художник и даровитият актьор успяха да съберат сумата от 400 лева, която предоставиха на балетните паралелки на Националното училище по изкуствата.

 

Новите сценични облекла вече бяха показани и пред публиката на Националния фестивал „Магията на танца“ в Шумен. Благодарение на таланта си, упоритата работа и красивите балетни рокли, възпитаничките на педагога Деница Анчева завоюваха първо място в раздел „Класика“ с танца „Валс“.

„Сценичните костюми са важен елемент при всяко изпълнение. Те допълват танца, правят го по-красив и ефирен, а и допринасят за по-доброто самочувствие на децата на сцената“, коментират преподавателите от училището. Те се надяват, че жестът на Огнян Балканджиев и Илия Деведжиев ще бъде последван и от други любители и ценители на балетното изкуство в града.